Shaggy szőnyeg tisztítása

shaggy szőnyeg tisztítása

Különleges, puha tapintás, érdekes minták, ez a shaggy szőnyeg! Nézzük át milyen anyagokból készülhetnek, és melyik miért éri meg! Különleges tapintás, mintázatban pedig az egészen egyszerűtől a stílusos és egyedi típusokat is találhatunk. Egy shaggy szőnyeg az otthon kellemessé, hívogatóvá varázsolja a puhaságával. A szőnyegek mellett szól, hogy rétegezni is lehet őket, kisebb nagyobb méretűek egymásra illesztésével.

De vajon milyen shaggy szőnyeg lenne tökéletes a Te otthonodba? Legjobb, ha az anyag típusokkal kezdjük. A shaggy szőnyeg többféle anyagból is készülhet, beleértve a gyapjút, mű- és valódi szőrmét, bőrt és akrilt. Természetesen megtalálhatóak a népszerűbb szőnyeg anyagok kínálatában is, mely a poliészter és a polipropilén. Minél több szőnyegünk van, annál melegebbnek és otthonosabbnak tűnik a szoba.

Vegyük sorra tehát milyen anyagokból készülhet shaggy szőnyeg

Gyapjú
Egy gyapjú shaggy szőnyeg igazi műalkotásnak számít. A kézzel készített szőnyegeket hagyományosan Görögországban gyártják. Vastag, laza szerkezetűek. Ezek a szőnyegek rendkívül népszerűvé váltak a 60-as és 70-es évek során, és a mai napig nem mentek ki a divatból. A shaggy szőnyegek különleges puhasággal rendelkeznek és minden otthont elegánsabbá tesznek. Találhatunk könnyed stílusút, melyek sokoldalúak, mivel rengeteg mindenhez passzolnak.

Érdemes körbenézni a minták között, mivel modern, vagy akár törzsi ihletésű mintázatokatra is felfigyelhetünk. Ha jobb hatást szeretnénk elérni, érdemes egy sötétebb shaggy szőnyeg beszerzése és hozzá illő mintás, melyeket rétegezhetünk.

Műszőrme
Bár a gyapjú elegáns, gyönyörű, de drága, így sokak számára luxus kategóriába tartozhat. A műszőrme viszont egy megfizethetőbb árkategóriába tartozik, és tökéletes kiegészítő lehet a kandalló előtt vagy bőrkanapékkal ellátott magas mennyezetű nappalinak. Sötétebb helyiségek esetén érdemes a mélybarna és sötét árnyalatú színekhez ragaszkodni. Világos szoba, fehér festék, tükrök, sok üveg esetén a világos színek javasoltak. Természetesen a hálószobát is rendkívül hangulatossá képesek tenni.

Ha egy sötét szobát még hangulatosabbá szeretnénk tenni, érdemes kipróbálni egy fekete szőnyeget.

Poliészter
A poliészter szőnyegek nagyon puhák, és különlegesen jó érzés mezítláb a szőnyegen állni. Azt gondolná az ember, hogy drága árkategóriába tartozik, már csak a textúra miatt is, de valójában teljesen megengedhetőek. A poliészter mindezek miatt tökéletes alap egy shaggy szőnyeghez. Ha a stílusokat és mintázatokat nézzük, akkor a poliészterből nagyobb választékot találhatunk. A szőnyeg súlya is jóval csekélyebb, mint egy gyapjúé. Ha olyan szőnyeget keresel amit könnyű tisztán tartani, akkor a poliészter shaggy szőnyeg neked való!

Műszál – Akril
Az akril kitűnően utánozza a gyapjú puhaságát, textúráját. Mivel szintetikus anyag, így jóval megfizethetőbb is. Találhatunk kevert szőnyegeket is, melyek akrilból és gyapjúból készülnek, ezek tartósak és megengedhetőek.

Az akril shaggy szőnyeg jól megőrzi a színét, így nyugodtan választhatunk élénkebb árnyalatokat is. Egy akril rózsaszín szőnyeg igazán jó kiegészítője lehet a nappalinak. Találkozhatunk mű-báránybőr szőnyeggel is, és természetesen vannak natúr, semleges színek is.

Polipropilén
A polipropilén az egyik legtartósabb szintetikus anyag. Készül belőle beltéri és kültéri szőnyeg is. Ötvözi a puhaságot és a tartósságot. Igazi bohém, bozontos szőnyegek készülnek belőle, sokszor marokkói mintával és bojtokkal. Persze kifinomult stílusú és mintázatú is megtalálható belőle, mint pl. krém, bézs árnyalatok.

Hogyan tartsuk tisztán szőnyegünket?
A shaggy szőnyegeknek hosszú szálaik vannak, melyeken kényelmes feküdni, mászkálni rajta, ám a tisztitása elsőre ijesztőnek tűnhet. Ám nem kell aggódni, az otthoni tisztítás is könnyedén megoldható. A szőnyeg címkéit minden esetben ellenőrizze!

Lazítsuk fel a megült koszt!

 1. Vigyük ki a szőnyeget és lógassuk fel egy korlátra vagy állványra.
  Seprű vagy felmosó segítségével ütögessük a szőnyeget erősen, hogy fellazuljon a beleszorult szennyeződés, por és törmelék.
 2. Hagyjuk a szőnyeget napos helyen pár órára. A nap forró sugarai segítenek megölni a baktériumokat és poratkákat.
 3. Porszívózás
 4. Szükség szerint porszívózzuk át a szőnyeget, átlagosan hetente, de akár naponta is érdemes, ha kisgyermekek vagy háziállatok mászkálnak rajta mindennap.
 5. Állítsuk erősre a porszívót, ha van rá mód. A tisztítófejet állítsuk magas pozícióba, így könnyebben csúszik a fej és ez segít a porszívás szabályozásában.
 6. Alaposan szívjuk ki a szennyeződéseket. A szőnyeg rostjainál maradt piszkok lebomlanak, nem érdemes a porszívó keféjét vagy más fejét használni, mivel ezek kihúzhatják, kiszaggathatják a szálakat.
 7. Fordítsuk meg a szőnyeget, vessünk egy pillantást a hátsó oldalra is. Ezt a felületet is át kell porszívózni, lehetőség szerint havonta.
 8. Száraz samponozás
 9. Szórjuk be a szőnyeget nedvszívó, száraz szőnyeg tisztítóval, hogy felfrissítsük.
  Dolgozzuk be a szemcséket a szőnyegbe, jó ha használunk hozzá egy tisztítófejet. Hagyjuk állni a szőnyeget egy óráig.
 10. Alaposan porszívózzuk ki a szemcséket.
  Gőztisztítás
 11. Ha alapos tisztítást szeretnénk, akkor érdemes átgőzölni a szőnyeget.
 12. Gőztisztító géppel, forró vízzel és nem habzó szőnyegtisztítóval évente egyszer vagy kétszer tisztítsuk át.
  Szárítsuk meg a szőnyeget úgy, hogy pár órán át ventilátorral fújjatjuk. Egy shaggy szőnyeg sok vizet felszívhat, így sokáig nedvesek maradhatnak.
  Alkalmi foltok, szennyeződések
 13. Ha kiömlött a szőnyegre valamilyen folyadék, azonnal töröljük fel, papírtörlővel, nedvszívó rongyokkal.
 14. Öblítsük át a rongyot, nyomjuk ki a folyadék nagy részét és törölgessük tovább a szőnyeget, amíg a foltból már nem marad szín a rongyon.

Professzionális szőnyegtisztítás
Ha nagyobb tisztaságot szeretnénk elérni, mint amit a mindennapi tisztítással elérhetünk, akkor érdemes szakemberhez fordulni. A shaggy szőnyeg szakszerű tisztítása elég drága, a szőnyeg adottságaiból kifolyólag, szóval erre érdemes készülnünk.

A shaggy szőnyeg tisztítása sokféle lehet, függ a szennyezettség mértékétől. Elég lehet a heti porszívózás is, de néha nagyobb takarításra is szükség lehet.